Новини



22 грудень 2017

Польські традиції. Святвечір

 

До Різдва у Польщі готуються заздалегідь, адже, за традицією потрібно не лише підготувати подарунки, а й накрити святковий стіл, на якому мають бути 12 страв, що символізують 12 апостолів Христа. І хоча Різдво є святом родинним, яке збирає представників багатьох поколінь, за столом потрібно залишити додаткове місце для несподіваного гостя.


І це не остання традиційна деталь святкуваня. Під святковою скатертиною на польських столах можна знайти сіно, а після появи першої зірки і перед тим як сісти до святкового столу – у Польщі діляться оплатком – святковим тоненьким пісним хлібом у формі пластинки. Під час того, як усі присутні ним діляться, прийнято складати різдвяні побажання.


Вечеря починається від читання Євангелія від Луки і спільної молитви. Святкові страви мають бути пісними, адже різдвяний піст закінчується вночі з появою першої зірки на небі, яка є символом Віфлеємської, що сповістила про народження Ісуса. Страв має бути дванадцять і скуштувати потрібно всі, бо це, як кажуть приносить щастя й успіх. Святвечір традиційно не обходиться без вареників. В залежності від традицій в родині чи регіоні їх начиняють різними начинками, однак найчастіше капустою чи капустою з грибами. Іншими традиційними стравами цього вечора є короп, оселедець, квасоля, тушена капуста, маковий пиріг, узвар з сухофруктів, старопольські пряники, капуста з горохом, родзинками, грибами тощо. У кожному регіоні перелік страв різний, однак у кожному з них важливим супроводом Святвечора є виконання колядок.


Після заспівування колядок наступає черга розпаковування подарунків, які можна знайти під святково прикрашеною ялинкою. Подарунки ж, у кожному регіоні приносить або святий Миколай, або Зірка або ж Янгол.


Завершується Святвечір спільним походом на нічну месу — «пастерку». Ця служба звершується в пам’ять чекання на пастирів, які йшли до Віфлеєма.




Підпишись на розсилку

Загальна підписка
Підписка для ЗМІ

Дякуємо
Помилка при відправці запитання
Ви невірно заповнили поля